Celebrem 20 Anys del Govern d’Esquerres! Tota la informació a l'Arxiu Digital Pasqual Maragall

Seminaris

Cafè Europa: "Instruments per la solidaritat: el Pacte Europeu de Migració i Asil"En aquesta sessió del cicle de debats en línia Cafè Europa analitzem el nou Pacte Europeu de Migració i Asil. Un acord històric aconseguit el passat mes de juny entre els vint-i-set estats de la UE que ara cal negociar per posar en marxa els punts que recull.

Quines són les claus del pacte migratori? Quins punts divideixen els estats? Europa és solidària amb els migrants i refugiats? Quina és l'actual legislació? Com podem garantir els drets humans de les persones migrades i refugiades? Són algunes de les preguntes del debat.

Actualment, som en un moment crucial perquè cal desplegar les propostes del pacte. Algunes ja s'han aprovat i posat en marxa, però d'altres estan bloquejades en les negociacions entre el Parlament, la Comissió i els estats membres. En aquest procés, Espanya pot tenir un paper clau com a president de torn del Consell de la UE. La intenció és tancar el pacte migratori abans que s'acabi la legislatura europea i se celebrin les eleccions europees el juny de l'any vinent.

De tot plegat, en parlem amb dos experts en aquest àmbit:

  • Raül Hernández Sagrera, membre del Gabinet de la comissària europea d'Interior de la Comissió Europea, Ylva Johansson.
  • Cristina Fernández-Durán, assessora sènior d'incidència política Unió Europea-Sahel i especialista en migracions i asil a Oxfam Intermón.

La presentació de la sessió ha anat a càrrec de Mark Jeffery, soci fundador de l'Associació Horitzó Europa i professor de la Universitat Ramon Llull, i l'ha moderat Júlia Mumany, project manager de la Fundació Catalunya Europa.

En aquesta ocasió, la recomanació literària de la llibreria Nollegiu és el títol "Partir para contar", un excel·lent relat en primera persona de Mahmud Traoré, jove senegalès que va trigar més de tres anys fins a arribar a Europa, en un viatge a través del Sahel, el Sàhara, Líbia i el Magrib.

Aquesta odissea el va portar el setembre del 2005 a participar en l'assalt col·lectiu de més de 600 migrants subsaharians a la frontera de Ceuta, un fet que va tenir una gran repercussió, ja que molt pocs van aconseguir-ho. El relat retrata la dura vida d'un migrant clandestí i explica, entre altres coses, el funcionament dels centres d'internament.

El cicle de debats en línia Cafè Europa se celebra el darrer divendres de cada mes, amb caràcter divulgatiu per acostar temàtiques europees i internacionals a la ciutadania.

Podeu recuperar aquesta sessió del cicle Cafè Europa al canal YouTube de la Fundació Catalunya Europa i també al pòdcast Cafè Europa de la plataforma Ivoox.